Vår sinnrika hud

Huden är vårt största (och i mitt tycke, mest intressanta) organ. Huden har många funktioner som att reglera temperatur, känna sinnesintryck och förmedla till nervsystemet, vara en reservoir för blodet, ta upp och ge ifrån sig ämnen mm. Huden är vårt skal och en del i ett försvar av kroppen som är helt galet sinnrikt utformat. Det vi bör göra för att huden ska fungera är att förse kroppen med bra näring, inte belasta den med gifter från rök, droger och miljögifter i produkter omkring oss, inte tvätta sönder den genom allför frekventa tvagningar med starka och uttorkande tensider. Vi bör vidare hjälpa den att öka sin cirkulation så att näring kommer till och slagg kommer ifrån. Detta gör vi genom motion och bastubad. Svettning är en städning av huden inifrån. Detoxa genom svettning. En del som har dålig cirkulation ser grådaskiga ut i skinnet.

En frisk hud ska stråla av lyster och vara mjuk och elastisk och gärna lite rödrosig när man har varit ute eller i rörelse. När jag närmar mig en person med hudproblem tänker jag alltid i termer av ”vad försöker huden göra och vad försöker den säga”? Jag tänker såhär: om det kliar i huden kan det vara ett sätt för huden att öka cirkulationen för att bli av med något som irriterar. Den konventionella hudvården tänker ofta tvärtom dvs har vi en fet hud så ska vi torka ut den. Då tänker jag istället varför är det så fett? Kan det vara en obalans i botten som gör att huden svarar med att spruta ut talg? I så fall är det mycket mer framgångsrikt att behandla obalansen i botten så blir huden ofta bra också. Man kan ha haft en hormonobalans i början och började köra med väldigt uttorkande produkters om inte är bra för huden och skapade en förvärring av problemet. Huden blir uttorkad och svarar med att spruta ut mer talg. I dessa fall är det bra att behandla huden med milda, lugnande produkter och en olja t ex.

När det gäller torr hud (som är ett aktuellt problem för många i Norden under vinterhalvåret) så handlar det om att man läcker fukt genom huden. Det är en oförmåga i hudbarriären att hålla tillbaka fukten i huden som gör att man bör smörja sig regelbundet och gärna använda fetare, skyddande krämer eller gärna salvor med t ex bivax. En torr hud är en stängd hud och det är jättebra att använda mild scrub eller peeling på torr hud en gång i veckan (tvärtemot vad många tror). Man kan med fördel smörja sig direkt efter dusch när huden fortfarande är lite fuktig. Man ska vara noga med vad man tvättar sig med. Olja är jättebra att tvätta sig med eller en mild naturkosmetisk tvål. Undvik gärna citrusoljor eftersom de är fettlösande. Superviktigt är också vad du äter – bra fetter (omega 3) och fullvärdig ekologisk mat med mycket antioxidanter. Drick vatten regelbundet också så du fuktar kroppen inifrån. En underbar produkt för torr hud är sesamsmör (sesamolja, squalande och sheasmör i en ljuvlig kombination) som kommer att lanseras 2012. Håll utkik på hemsidan i slutet av januari. En fridfull jul- och nyårshelg önskar jag alla!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.