Huden – träning – stress – kost

Vår sinnrika kropp gör alltid så gott den kan och många hälsoproblem (inklusive hudproblem) är resultatet av att kroppen har svarat på betingelser utanför och inne i kroppen för att skydda den och göra det bästa av situationen. Ibland kan det handla om att immunförsvaret löper amok eller att cancer tar över kroppen. Det är ett annat läge. Jag menar vanligare, alldagligare hälsoproblem. Vi tenderar annars lätt att se kroppens uttryck – symptom (smärta, inflammation, svullnad) som något ont som ska bekämpas och då tänker vi ryggradsmässigt att vi ska angripa symptomen med anti- något (smärtstillande, antiinflammatoriskt, vätskedrivande) som om symptomet var problemet. Det är klart att symptomet skapar problem för oss men de är inte roten till problemet utan kroppens sätt att hantera grundproblemet. Ett bra exempel är när kroppen svarar med feber på en infektion och vi blir rädda för febern och genast stoppar i oss febernedsättande. Istället borde vi stärka vårt immunförsvar med mjölksyrebakterier, antioxidanter och se till att dricka mycket vatten, sova/vila samt äta så lite som möjligt för att låta mage och tarm vila från matsmältning – det är i tarmen mycket av vårt immunsystem sitter. De flesta har ingen aptit när de är sjuka – se där – ännu ett exempel på hur smart kroppen är. Den ställer in sig på frivillig fasta. När man blir frisk däremot kan man bli vrålhungrig och då är det ju dags att bygga upp sig igen.

Likadant tänker jag när det gäller huden. Många av våra problem idag är väldigt självförvållade. Det säger jag inte för att skapa skuld utan för att upplysa. Vi tvättar oss alldeles för ofta med starka rengöringsmedel och skadliga kemikalier. Dessutom dricker och äter vi skräpmat som inte gör att huden har byggstenar att reparera sig utan det blir kanske plitor/acne (acne kallas hudens diabetes) eller kolesterolblippor runt ögonen (det syns verkligen!) Huden gör så gott den kan och försöker reparera men någonstans skapas en obalans och huden blir torr, känslig och röd pga en inflammationsdrivande kost utan de viktiga antioxidanterna och sunda fetterna. Hur kan vi bryta detta? Genom att dra ner på produkter (läs min inspiratör Martas kolumn här:  http://gazet.se/blog/2012/01/10/kaos-i-badrumskapet/) samt att ge kroppen ren och oraffinerad, ekologisk mat.

När det gäller stress kan man ju undra hur det kan påverka huden (långsökt? nej inte alls). Kroppen har i sitt nervsysten 2 nivåer, kan man säga. Det är alarmsystemet (sympaticus) och lugn-och -rosystemet (parasympaticus). Detta dirigentsystem påverkar så mycket i kroppen: matsmältning, cirkulation, sinnessystem etc och också huden. När vi är i alarmberedskap tänker kroppen nämligen överlevnad och då dirigeras blodet till de mest vitala organen som hjärta, hjärna och muskler. De yttre delarna av huden blir då sekundära och därför försvinner blodet därifrån och man blir blek. Om vi någon gång blir stressade är det ingen fara om vi bara kan återhämta oss och då ser vi att blodet återvänder och huden blir rosig och fin. Problemen inträder när vi mer eller mindre ständigt är i stress utan chans till återhämtning. I blodet transporteras nämligen näring till och slaggprodukter från huden och om blodförsörjningen är dålig så sker detta undermåligt.

När det gäller träning så förstår man då att eftersom det ger en ökad cirkulation så är det mycket bra för hudens balans. Dessutom är själva svettningen som inträder vid lite flåsigare träning jättebra för det städar huden inifrån + att svetten innehåller fina, fuktbindande salter. Vi ses i spåret/skogen/simbassängen!!!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.