Fett för livet

 I måndags var jag på ett intressant föredrag med Pernilla Karlsson, som är nutritionist, toxikolog och dessutom vegan. Hon föreläste om fetter och fettsyror. De flesta vet ju att omega3 är viktigt att få i sig bl a för huden, hjärt-kärlsystemet, hjärnans utveckling, hormoner, för att förhindra depressioner och ännu mer. Det är alltså ett mycket viktigt näringsämne. Det traditionella sättet att få i sig dessa har varit att äta fisk men med utfiskning och miljögifter som anrikas i näringskjedjan känns inte detta som ett helt ok alternativ. Vi är vegetarianer i min familj. Jag äter fisk ibland men min man är väldigt strikt och barnen har fiskar i akvariet och vill absolut inte äta fiskar eller något som har ögon! Fiskoljekapslarna som många köper bidrar till utfiskningen och köper man billiga varianter riskerar man att få tungmetaller på köpet. Vi har i många år löst det hela med vegetabiliska oljor rika på ALA, som i kroppen bryts ner till DHA och EPA. Detta har vi fått i oss genom linfröolja och också vissa nötter som valnötter. Det är ganska lite som omvandlas så man kan säga att processen är rätt ineffektiv. Om man är sjuk eller har näringsbrister kan en otillräcklig nedbrytning ske och man kan få brist. Det finns ett ganska nytt och bra alternativ som heter algolja. Den är rik på den viktiga DHA. Det är ju algerna som fiskarna bildar sitt omega3 ifrån. Algoljan odlas på land och bidrar inte till utfiskningen, innehåller inte tungmetaller och ger dig ändå ett bra, vegetabiliskt alternativ

Glöm inte bort att det också handlar om balansen mellan olika oljor. Så variera gärna, dra framförallt ner på omega6-oljor som solros-, tistel-, majs- och andra liknande matoljor med fleromättade oljor. Använd olivolja och kokosfett i matlagning och rapsolja i kall mat.

Ha det fint och ta gärna ett d-vitamintillskott i vinter. Det jag rekommenderar (förutom personliga hälsorekommendationer) är omega3, d-vitamin och selen förutom en varierad kost med mycket vitalämnen, regelbunden motion, sömn, vatten och vila förstås!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.