Doften av Gotland

Jag har haft ett spännande projekt tillsammans med p4 radio Gotland. Lyssnare har fått skicka in vad de tycker att Gotland luktar och sedan träffades jag och journalisten/komikern Anna Granath  förra lördagen 22/11 och satte samman dessa dofter till en parfym. Vi gjorde två varianter – en som är lite tyngre som kan användas i doftljus och en lite lättare som man kan ha på sig. De dofter som ingår är ros, backtimjan, talltjära, Gotlandsruss, släke (tång) och havsbris. De tre sista är ju sådana som inte direkt finns i min arsenal av grunddofter. Anna provade att göra utdrag av dem innan hon kom till mig men de blev inte bra. Jag skapade då en ”hästdoft” av b la oud, amyris och mossa. Den blev riktigt bra! Större utmaning var då tången. Anna hade med sig torkad tång som vi blötte upp och jag satte mig att sniffa intensivt på och jämförde med oljor i min palett/doftorgel. Det luktar inte som något annat, svårt att beskriva och påminner inte om något annat jag har i min arsenal typ citrus, blommigt, träigt, kådigt etc. Jag gjorde en blandning ändå och den funkade som beståndsdel i parfymen. 

Därefter åkte Anna hem till Gotland där hon på måndagen träffade en panel bestående av en kock, ägaren till en örtagård och en som är ute i vimlet i Visby mycket. De fick sniffa och säga sitt om doften. Du kan lyssna på inslaget via p4 radio Gotlands hemsida, här är länken till när vi höll på att skapa doften: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4530  spela fram till 1.34 i programmet och det håller på ungefär en kvart. I början av programmet kan man lyssna på när panelen ger sina omdömen om doften.

De gjorde en intervju med mig om att skapa parfym, den intervjun kan du lyssna på här: (spola fram till 2.38 i programmet och inslaget varar i ungefär 12 minuter http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4530

Nu får vi se hur de går vidare, om det ska bli doftljus som ska marknadsföras och säljas. Det har varit en rolig process så här långt! Jag har skapat dofter till personer många gånger men bara två gånger till något abstrakt, denna till Gotland och 2012 skapade jag en doft som skulle lukta KTH, den kan du läsa om i tidigare inslag.

 

Anna Irestig. Foto: Anna Granath/Sveriges Radio

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.