Sluta tvätta barnens hår!

Jag har två barn, som är 4 och 11 år gamla. Jag har aldrig tvättat 4-åringens hår och fram till i lördags hade jag aldrig tvättat 11-åringens. Man kan säga att jag har haft det som ett experiment att se hur länge det skulle gå. Barn är så rena och man behöver inte tvätta deras hår. Det kan jag säga med eftertryck nu efter alla dessa år. Vi är så lurade av industrin (i det här fallet kosmetika- och kem-industrin) att vi tror att vi behöver en massa prylar och produkter som vi inte behöver. Industrin skapar hela tiden behov och sänder reklam och annan propaganda som gör att vi ska känna oss osäkra och vilja ha produkter.

När jag var liten fanns inte balsam utan det kom på 70-talet. Nu ifrågasätter ingen om man behöver balsam efter hårtvätt. Nästan alla människor tvättar håren för ofta. ”Så milt att du kan tvätta varje dag”.. står det på flaskan… varför i hela friden skulle man behöva tvätta varje dag???! Jag tvättar mitt eget hår några gånger i månaden och sköljer med vatten däremellan.  Barnens hår sköljer jag med vatten och det räcker. Deras hår har luktat så gott och sett rena ut i alla år. Tills nu med 11-åringen.

Jag hade det på känn att det inte skulle gå hur länge som helst. Jag trodde det jag nu har fått bekräftat, att när han är på väg in i puberteten så börjar talgproduktionen i hårbotten att komma igång, så i lördags tvättade jag hans hår för första gången. Han var nästan lite nervös innan, men tyckte det var skönt när jag schamponerade och sköljde och efteråt så sms:ade han sina kompisar. De tycker nog att han har en morsa med lite konstiga idéer! Nu blir det till att tvätta så sällan som möjligt och ändå se till att håret ska se fint ut. Tänk vad jag har sparat på naturen och skonat deras hud i alla år jag har undvikit att tvätta deras hår!

alfmajaskansen

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.