Zanzibar

Jag håller på att utveckla produkter åt ett företag på Zanzibar. De skördar sitt eget sjögräs och vill gärna ha med alger i sina produkter. Det är så spännande med nya utmaningar. De vill ha lokala råvaror i sina produkter. Det har ju jag alltid fokuserat på – det är bara det att deras lokala råvaror är ju inte samma som är lokala för mig! Så sommaren har jag spenderat med att läsa in mig på och testa massa nya fetter och andra råvaror. Jag var i Amsterdam för knappt en månad sedan och träffade VD:n och lämnade prover och fick råvaror. Det var för kort tid att vara där för det är en väldigt mysig stad!IMG_4069

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Zanzibar

Doften av Gotland

Jag har haft ett spännande projekt tillsammans med p4 radio Gotland. Lyssnare har fått skicka in vad de tycker att Gotland luktar och sedan träffades jag och journalisten/komikern Anna Granath  förra lördagen 22/11 och satte samman dessa dofter till en parfym. Vi gjorde två varianter – en som är lite tyngre som kan användas i doftljus och en lite lättare som man kan ha på sig. De dofter som ingår är ros, backtimjan, talltjära, Gotlandsruss, släke (tång) och havsbris. De tre sista är ju sådana som inte direkt finns i min arsenal av grunddofter. Anna provade att göra utdrag av dem innan hon kom till mig men de blev inte bra. Jag skapade då en ”hästdoft” av b la oud, amyris och mossa. Den blev riktigt bra! Större utmaning var då tången. Anna hade med sig torkad tång som vi blötte upp och jag satte mig att sniffa intensivt på och jämförde med oljor i min palett/doftorgel. Det luktar inte som något annat, svårt att beskriva och påminner inte om något annat jag har i min arsenal typ citrus, blommigt, träigt, kådigt etc. Jag gjorde en blandning ändå och den funkade som beståndsdel i parfymen. 

Därefter åkte Anna hem till Gotland där hon på måndagen träffade en panel bestående av en kock, ägaren till en örtagård och en som är ute i vimlet i Visby mycket. De fick sniffa och säga sitt om doften. Du kan lyssna på inslaget via p4 radio Gotlands hemsida, här är länken till när vi höll på att skapa doften: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4530  spela fram till 1.34 i programmet och det håller på ungefär en kvart. I början av programmet kan man lyssna på när panelen ger sina omdömen om doften.

De gjorde en intervju med mig om att skapa parfym, den intervjun kan du lyssna på här: (spola fram till 2.38 i programmet och inslaget varar i ungefär 12 minuter http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4530

Nu får vi se hur de går vidare, om det ska bli doftljus som ska marknadsföras och säljas. Det har varit en rolig process så här långt! Jag har skapat dofter till personer många gånger men bara två gånger till något abstrakt, denna till Gotland och 2012 skapade jag en doft som skulle lukta KTH, den kan du läsa om i tidigare inslag.

 

Anna Irestig. Foto: Anna Granath/Sveriges Radio

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Doften av Gotland

fallbeskrivning psoriasis och Haley-Haley sjukdom

Jag har en kund som har kraftig psoriasis på stora delar av kroppen, värst på armbågar och armar. Jag har testat många olika saker på henne (aloe, div. eteriska oljor, kostomläggningar etc etc) och visst har vissa saker haft viss effekt men inte så stor. Stress och kost märker hon påverkar vilket även årstid (sol, sommar och salta bad är ofta bra för psoriatriker). När hon var lite desperat över att hon var så dålig i huden nollställde vi allt och provade kokosfett. Hon blev förvånansvärt bra. Billigt, ofarligt och hudvänligt!

Stärkt av denna erfarenhet tipsade jag en annan kund att testa ekologiskt kokosfett. Hon har en besvärlig hudsjukdom som heter Haley-Haley eller benign pemfigoid. Det ger svidande, kliande och rodnande utslag. Hon hade också testat diverse olika saker både från den konventionella sjukvården och från mer alternativa håll. Inget hade hjälpt sådär jättebra. Jag träffade henne igår och hon var så glad och meddelade att kokosfettet hade hjälpt bra.

Jag vet att detta bara är två fallbeskrivningar men jag har också många andra fall som jag inte berättar om nu där rent kokosfett (av schysst ekologisk kvalitet) har hjälpt på både hud- och hårproblem. Värt att testa!

Holistic Kokosolja Raw foodKolla gärna www.holistic.se för bra kokosfett!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för fallbeskrivning psoriasis och Haley-Haley sjukdom

Naturlig hårvård

Som många av er vet, så var det länge sedan jag slutade tvätta mitt hår på ”vanligt sätt”. Med vanligt sätt menar jag med starka tensider flera ggr i veckan och ofta med balsam med tveksamma ingredienser efteråt (så klart man behöver om man torkar ut det med starka tensider). Det finns många alternativ till vanligt schampo. Det som man först bör tänka på är att man kan skölja håret i vatten för att få bort smuts men ändå inte torka ut det för mycket. Borsta med en bra hårborste är också fint. När man ska vänja sig av med vanligt schampo så måste man ha lite tålamod. Slutar man tvärt får man stå ut med att känna sig smutsig och fet i hår och hårbotten samt ha ett hår som ev kliar och t om gör ont ett tag. Det går självklart över. För dig som har lust att sluta och behöver handledning rekommenderar jag www.nopoo.se för bra råd och tips!

Ett sätt att ändå göra det rent om du känner att det är fett och smutsigt är att använda natriumbikarbonat. Det kan du köpa i mataffären eller t ex hos www.kosmetikkompaniet.se. En annan bra råvara är lera och särskilt rausullera. Man kan också använda balsam istället för schampo – särskilt i övergångsperioden, googla på balsammetoden! Äppelcidervinäger är bra att skölja håret i för att få glans och för att balansera ph i hårbotten. Om du har torrt hår och hårbotten är det fint att göra oljeinpackningar. Olivolja är en klassiker men det är viktigt hur du sköljer ur, se denna hemsida – inspiration – recept. Ricinolja kan man istället använda om man vill stimulera hårväxten och arganolja är riktigt fint för kluvna och frissiga toppar och för lite mer problemhår. Man kan ha ägg i oljan och blanda om och ha i håret för mer näring men då är det viktigt att inte skölja med för varmt vatten (ägget stelnar då!). Ägg kan man också tvätta håret med (se nopoo.se för mer info om hur du går tillväga). Lera kan man blanda i oljan och ha i håret också för att få ett lite fylligare hår (mer volym). Avokado och andra frukter är värt att testa. Lycka till med din naturliga hårvård!Prodpuff_har

Om du ändå vill använda vanliga schampo och lära dig hur man gör schyssta sådana är du välkommen på kurs, se under kurser på hemsidan www.primulina.se

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Naturlig hårvård

Äntligen vår

Det är samma sak varje vår vid den här tiden. Jag vaknar som ur ett ide och undrar var jag har varit hela januari och februari. För mig är det som två månader som inte är så roliga, energin är inte på topp och sedan – allt bara lossnar. Jag lever igen! Snart börjar det spira på allvar och jag går med näsan i varenda rabatt. Pass på, jag håller på att ladda upp för en härlig kurs-vår. Bl a underbara örtavandringar. Återkommer!!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Äntligen vår

Sommaren som gick – örter och kurser

Sommaren gick utan att ett enda blogginlägg kom på plats. I mitt huvud fanns de men längre än så kom de inte. Jag har labbat med nya råvaror, funderat på framtiden för mitt företag och haft flera fina örtavandringar. Jag är en sådan person som inte kan låta bli att berätta det jag vet när jag är ute och går i naturen så man kan säga att örtavandringarna blir rätt spontana ibland. Ett sådant tillfälle var när sonen hade orienteringsträning och jag sprang på en vätteros, en vacker parasit (blomma utan klorofyll som lever på andra växter). Vilken lycka! Detta måste jag få berätta om för både intresserade och mindre intresserade. Det är så att jag bara måste få berätta!  Så här ser den vackra blomman ut!!! Jag älskar att undervisa. Det är som om något bubblar i mig. Jag har alltid älskat kunskap och vill så gärna sprida det till andra. Jag och Mia på Moonsun håller som bäst på att planera en fantastisk 1-årig aroma-utbildning baserad på vetenskaplig kunskap och hennes och min långa erfarenhet i ämnet. Håll ögonen öppna så återkommer jag med info. Jag kommer också att ha mer kurser på Primulina i t ex tillverkning av hygienprodukter och hudvård. Parfymkurserna hålls ca en gång i månaden.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Sommaren som gick – örter och kurser

KTH, kemi och parfym

Sedan sist har jag haft ett roligt projekt! Jag har haft i uppdrag att skapa en parfym som luktar KTH. Ja, just det – Kungliga tekniska högskolan. En av studenterna där gick runt och intervjuade folk om vad KTH luktade och ställde frågan ungefär såhär: om KTH var en parfym – vad skulle den lukta? Utifrån alla värdeord (ex ambition, intelligens, energi) skapade jag en parfym som ska användas i reklam för utbildningen. Det är framförallt kemiutbildningen som avses. Det var ett projekt som dels innehöll den KTH-parfymen som heter Teqnique och hela projektet avslutades en galet rolig kväll där 8 modebloggerskor hade bjudits in och skulle få göra ”sin parfym” med min metod som jag använder när jag har parfymkurser. På youtube ligger en fin liten film som visar delar av kvällen. http://www.youtube.com/watch?v=gNmImSzj5uE

Man kan läsa bloggerskornas erfarenheter av att få designa sin egen doft här:

http://milk.freshnet.se/2012/03/30/myownperfume/

http://hanna.metromode.se/2012/03/29/kth/ 

http://nojesguiden.se/blogg/kristin-zetterlund/sniffarn

http://nojesguiden.se/blogg/parisa/kth-mer-an-gillar-parfym

http://www.kth.se/blogs/mkazemi/2012/04/kth-3-parfym-2/

http://nojesguiden.se/blogg/brita-zackari/kth

http://www.devote.se/forni/blogs/18493786/michaela-loves-kth-loves-parfym.htm

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för KTH, kemi och parfym

Huden – träning – stress – kost

Vår sinnrika kropp gör alltid så gott den kan och många hälsoproblem (inklusive hudproblem) är resultatet av att kroppen har svarat på betingelser utanför och inne i kroppen för att skydda den och göra det bästa av situationen. Ibland kan det handla om att immunförsvaret löper amok eller att cancer tar över kroppen. Det är ett annat läge. Jag menar vanligare, alldagligare hälsoproblem. Vi tenderar annars lätt att se kroppens uttryck – symptom (smärta, inflammation, svullnad) som något ont som ska bekämpas och då tänker vi ryggradsmässigt att vi ska angripa symptomen med anti- något (smärtstillande, antiinflammatoriskt, vätskedrivande) som om symptomet var problemet. Det är klart att symptomet skapar problem för oss men de är inte roten till problemet utan kroppens sätt att hantera grundproblemet. Ett bra exempel är när kroppen svarar med feber på en infektion och vi blir rädda för febern och genast stoppar i oss febernedsättande. Istället borde vi stärka vårt immunförsvar med mjölksyrebakterier, antioxidanter och se till att dricka mycket vatten, sova/vila samt äta så lite som möjligt för att låta mage och tarm vila från matsmältning – det är i tarmen mycket av vårt immunsystem sitter. De flesta har ingen aptit när de är sjuka – se där – ännu ett exempel på hur smart kroppen är. Den ställer in sig på frivillig fasta. När man blir frisk däremot kan man bli vrålhungrig och då är det ju dags att bygga upp sig igen.

Likadant tänker jag när det gäller huden. Många av våra problem idag är väldigt självförvållade. Det säger jag inte för att skapa skuld utan för att upplysa. Vi tvättar oss alldeles för ofta med starka rengöringsmedel och skadliga kemikalier. Dessutom dricker och äter vi skräpmat som inte gör att huden har byggstenar att reparera sig utan det blir kanske plitor/acne (acne kallas hudens diabetes) eller kolesterolblippor runt ögonen (det syns verkligen!) Huden gör så gott den kan och försöker reparera men någonstans skapas en obalans och huden blir torr, känslig och röd pga en inflammationsdrivande kost utan de viktiga antioxidanterna och sunda fetterna. Hur kan vi bryta detta? Genom att dra ner på produkter (läs min inspiratör Martas kolumn här:  http://gazet.se/blog/2012/01/10/kaos-i-badrumskapet/) samt att ge kroppen ren och oraffinerad, ekologisk mat.

När det gäller stress kan man ju undra hur det kan påverka huden (långsökt? nej inte alls). Kroppen har i sitt nervsysten 2 nivåer, kan man säga. Det är alarmsystemet (sympaticus) och lugn-och -rosystemet (parasympaticus). Detta dirigentsystem påverkar så mycket i kroppen: matsmältning, cirkulation, sinnessystem etc och också huden. När vi är i alarmberedskap tänker kroppen nämligen överlevnad och då dirigeras blodet till de mest vitala organen som hjärta, hjärna och muskler. De yttre delarna av huden blir då sekundära och därför försvinner blodet därifrån och man blir blek. Om vi någon gång blir stressade är det ingen fara om vi bara kan återhämta oss och då ser vi att blodet återvänder och huden blir rosig och fin. Problemen inträder när vi mer eller mindre ständigt är i stress utan chans till återhämtning. I blodet transporteras nämligen näring till och slaggprodukter från huden och om blodförsörjningen är dålig så sker detta undermåligt.

När det gäller träning så förstår man då att eftersom det ger en ökad cirkulation så är det mycket bra för hudens balans. Dessutom är själva svettningen som inträder vid lite flåsigare träning jättebra för det städar huden inifrån + att svetten innehåller fina, fuktbindande salter. Vi ses i spåret/skogen/simbassängen!!!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vår sinnrika hud

Huden är vårt största (och i mitt tycke, mest intressanta) organ. Huden har många funktioner som att reglera temperatur, känna sinnesintryck och förmedla till nervsystemet, vara en reservoir för blodet, ta upp och ge ifrån sig ämnen mm. Huden är vårt skal och en del i ett försvar av kroppen som är helt galet sinnrikt utformat. Det vi bör göra för att huden ska fungera är att förse kroppen med bra näring, inte belasta den med gifter från rök, droger och miljögifter i produkter omkring oss, inte tvätta sönder den genom allför frekventa tvagningar med starka och uttorkande tensider. Vi bör vidare hjälpa den att öka sin cirkulation så att näring kommer till och slagg kommer ifrån. Detta gör vi genom motion och bastubad. Svettning är en städning av huden inifrån. Detoxa genom svettning. En del som har dålig cirkulation ser grådaskiga ut i skinnet.

En frisk hud ska stråla av lyster och vara mjuk och elastisk och gärna lite rödrosig när man har varit ute eller i rörelse. När jag närmar mig en person med hudproblem tänker jag alltid i termer av ”vad försöker huden göra och vad försöker den säga”? Jag tänker såhär: om det kliar i huden kan det vara ett sätt för huden att öka cirkulationen för att bli av med något som irriterar. Den konventionella hudvården tänker ofta tvärtom dvs har vi en fet hud så ska vi torka ut den. Då tänker jag istället varför är det så fett? Kan det vara en obalans i botten som gör att huden svarar med att spruta ut talg? I så fall är det mycket mer framgångsrikt att behandla obalansen i botten så blir huden ofta bra också. Man kan ha haft en hormonobalans i början och började köra med väldigt uttorkande produkters om inte är bra för huden och skapade en förvärring av problemet. Huden blir uttorkad och svarar med att spruta ut mer talg. I dessa fall är det bra att behandla huden med milda, lugnande produkter och en olja t ex.

När det gäller torr hud (som är ett aktuellt problem för många i Norden under vinterhalvåret) så handlar det om att man läcker fukt genom huden. Det är en oförmåga i hudbarriären att hålla tillbaka fukten i huden som gör att man bör smörja sig regelbundet och gärna använda fetare, skyddande krämer eller gärna salvor med t ex bivax. En torr hud är en stängd hud och det är jättebra att använda mild scrub eller peeling på torr hud en gång i veckan (tvärtemot vad många tror). Man kan med fördel smörja sig direkt efter dusch när huden fortfarande är lite fuktig. Man ska vara noga med vad man tvättar sig med. Olja är jättebra att tvätta sig med eller en mild naturkosmetisk tvål. Undvik gärna citrusoljor eftersom de är fettlösande. Superviktigt är också vad du äter – bra fetter (omega 3) och fullvärdig ekologisk mat med mycket antioxidanter. Drick vatten regelbundet också så du fuktar kroppen inifrån. En underbar produkt för torr hud är sesamsmör (sesamolja, squalande och sheasmör i en ljuvlig kombination) som kommer att lanseras 2012. Håll utkik på hemsidan i slutet av januari. En fridfull jul- och nyårshelg önskar jag alla!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Vår sinnrika hud

Fett för livet

 I måndags var jag på ett intressant föredrag med Pernilla Karlsson, som är nutritionist, toxikolog och dessutom vegan. Hon föreläste om fetter och fettsyror. De flesta vet ju att omega3 är viktigt att få i sig bl a för huden, hjärt-kärlsystemet, hjärnans utveckling, hormoner, för att förhindra depressioner och ännu mer. Det är alltså ett mycket viktigt näringsämne. Det traditionella sättet att få i sig dessa har varit att äta fisk men med utfiskning och miljögifter som anrikas i näringskjedjan känns inte detta som ett helt ok alternativ. Vi är vegetarianer i min familj. Jag äter fisk ibland men min man är väldigt strikt och barnen har fiskar i akvariet och vill absolut inte äta fiskar eller något som har ögon! Fiskoljekapslarna som många köper bidrar till utfiskningen och köper man billiga varianter riskerar man att få tungmetaller på köpet. Vi har i många år löst det hela med vegetabiliska oljor rika på ALA, som i kroppen bryts ner till DHA och EPA. Detta har vi fått i oss genom linfröolja och också vissa nötter som valnötter. Det är ganska lite som omvandlas så man kan säga att processen är rätt ineffektiv. Om man är sjuk eller har näringsbrister kan en otillräcklig nedbrytning ske och man kan få brist. Det finns ett ganska nytt och bra alternativ som heter algolja. Den är rik på den viktiga DHA. Det är ju algerna som fiskarna bildar sitt omega3 ifrån. Algoljan odlas på land och bidrar inte till utfiskningen, innehåller inte tungmetaller och ger dig ändå ett bra, vegetabiliskt alternativ

Glöm inte bort att det också handlar om balansen mellan olika oljor. Så variera gärna, dra framförallt ner på omega6-oljor som solros-, tistel-, majs- och andra liknande matoljor med fleromättade oljor. Använd olivolja och kokosfett i matlagning och rapsolja i kall mat.

Ha det fint och ta gärna ett d-vitamintillskott i vinter. Det jag rekommenderar (förutom personliga hälsorekommendationer) är omega3, d-vitamin och selen förutom en varierad kost med mycket vitalämnen, regelbunden motion, sömn, vatten och vila förstås!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Fett för livet

Sluta tvätta barnens hår!

Jag har två barn, som är 4 och 11 år gamla. Jag har aldrig tvättat 4-åringens hår och fram till i lördags hade jag aldrig tvättat 11-åringens. Man kan säga att jag har haft det som ett experiment att se hur länge det skulle gå. Barn är så rena och man behöver inte tvätta deras hår. Det kan jag säga med eftertryck nu efter alla dessa år. Vi är så lurade av industrin (i det här fallet kosmetika- och kem-industrin) att vi tror att vi behöver en massa prylar och produkter som vi inte behöver. Industrin skapar hela tiden behov och sänder reklam och annan propaganda som gör att vi ska känna oss osäkra och vilja ha produkter.

När jag var liten fanns inte balsam utan det kom på 70-talet. Nu ifrågasätter ingen om man behöver balsam efter hårtvätt. Nästan alla människor tvättar håren för ofta. ”Så milt att du kan tvätta varje dag”.. står det på flaskan… varför i hela friden skulle man behöva tvätta varje dag???! Jag tvättar mitt eget hår några gånger i månaden och sköljer med vatten däremellan.  Barnens hår sköljer jag med vatten och det räcker. Deras hår har luktat så gott och sett rena ut i alla år. Tills nu med 11-åringen.

Jag hade det på känn att det inte skulle gå hur länge som helst. Jag trodde det jag nu har fått bekräftat, att när han är på väg in i puberteten så börjar talgproduktionen i hårbotten att komma igång, så i lördags tvättade jag hans hår för första gången. Han var nästan lite nervös innan, men tyckte det var skönt när jag schamponerade och sköljde och efteråt så sms:ade han sina kompisar. De tycker nog att han har en morsa med lite konstiga idéer! Nu blir det till att tvätta så sällan som möjligt och ändå se till att håret ska se fint ut. Tänk vad jag har sparat på naturen och skonat deras hud i alla år jag har undvikit att tvätta deras hår!

alfmajaskansen

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , | Kommentarer inaktiverade för Sluta tvätta barnens hår!

Dags att ta hand om sin hud

Hemsidan är under uppdaterande och därför kommer man inte åt all info och somlig text ser konstig ut.

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , | Kommentarer inaktiverade för Dags att ta hand om sin hud

Tanka kraft i naturen

 

Ännu dröjer sköna dagar kvar och skogen är mättad av doft och färger. Det finns en hel del forskning som bekräftar att vi mår bra av att vara i naturen. Ta på dig och gå ut, dra några djupa andetag i den fuktiga, friska luften och känn att du lever här och nu. Känn samhörigheten med allt i universum och var tacksam. Det kanske låter lite konstigt som en uppmaning – att man ska känna sig tacksam. Det som vi är fokuserar tacksamhet på växer dock till och tacksamhet är en djup känsla som är besläktad med lycka. Vad har du att vara tacksam över?

hösthälsning/ Anna

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Tanka kraft i naturen

Primulinas blogg

 Hej!

Den nya hemsidan är under skapande. Här kommer du att kunna läsa inlägg om ekologisk hud- och hårvård, naturlig parfym, dofter och luktsinnet, naturlig hälsa,  naturläkemedel, kosttillskott, mat och viktminskning. Dessa är fokusområdena. Om du vill kontakta mig eller reagera på något jag har skrivit så hittar du mailadress under kontakt. Det går inte att kommentera här på bloggen.

//Anna Irestig, grundare och produktutvecklare i Primulina

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Primulinas blogg